Hulp bij jouw carrièreswitch

Werken in de kinderopvang, maar niet de juiste diploma’s? Wij helpen je!

Werken met jonge kinderen, bijdragen aan hun ontwikkeling, fijne collega’s… dat is wat je wil. Niet de juiste diploma’s? Wij helpen je. Dit is hét moment om te kiezen voor de kinderopvang.

Kindergarden biedt 4 vormen aan om te werken en te leren:
BBL, EVC, Zij-instroom en BOL Stage. Jouw vooropleiding en onze leerwerktrajecten maken dat je snel aan de slag kunt. Welke vorm past het beste bij jou? Loop onderstaande stappen door en je weet het.

Stap 1: Herken jij jezelf in één van deze situaties?

• Ik ben niet happy in mijn huidige werk en wil het roer helemaal omgooien: ik wil een carrière switch.

• Ik ben me aan het oriënteren… welke studie, welke branche wordt het? Waar wil ik stagelopen?

• Ik werk al in de maatschappelijke zorg en heb één module nodig als aanvulling op mijn MBO-diploma.

Stap 2: Welke vorm van leren en werken past bij jou?

Je kunt verschillende routes volgen om bij Kindergarden te gaan werken. We zetten ze op een rijtje:

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Het is een combinatie van werken en leren waarbij je een arbeidsovereenkomst hebt met Kindergarden en tegelijkertijd een opleiding volgt aan de Kindergarden Academie. Je werkt minimaal drie dagen per week en gaat een dag per week naar school. Via een BBL-traject kun je een erkend diploma behalen voor gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4, terwijl je ervaring opdoet in de praktijk.

Vereisten BBL

• De opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 duurt 2 jaar.

• Één dag per week ga je naar MBO Utrecht voor de opleiding en je werkt 3 of 4 dagen op één van onze vestigingen.

• Twee keer per jaar start Kindergarden een BBL-klas: in februari en september.

• Kindergarden betaalt je opleiding en je ontvangt meteen salaris voor de dagen die je werkt. Je tekent wel een studieovereenkomst.

• Je hebt een Havo, MBO 3 diploma of hoger.

• Je bent gemotiveerd om een tweejarige opleiding te volgen.

• Een werkbegeleider helpt je met raad en daad op de groep; we doen ook een beroep op je zelfstandigheid.

• Werken én leren vragen best wat van je, jouw leven moet hier dus op ingericht zijn.

Meer informatie vind je hier:

Zij-instroom

 Als zij-instromer heb je een vooropleiding waarmee je bijna als pedagogisch medewerker aan de slag kunt in de kinderopvang. Je mist eigenlijk maar één module of aanvullend certificaat (bekijk hieronder welke diploma's matchen met zij-instroom). Als zij-instromer neem je ervaringen mee uit andere werkvelden. Je beschikt over levenservaring, weet wat je wil en kunt. Je bent open en toegankelijk, en stapt ook zelf makkelijk op ouders af. Een voorbeeld van een vooropleiding waarmee je jezelf kwalificeert voor zij-instroom is maatschappelijke zorg.

Kindergarden heeft een speciaal leerwerktraject voor zij-instroom. De Kindergarden Academie werkt daarvoor samen met een erkend opleidingsinstituut. Dit leerwerktraject (met veel aandacht voor leren in de praktijk) is maatwerk en duurt gemiddeld 6 maanden. Rond je deze periode succesvol af, dan ontvang je een aanvullend certificaat. Samen met je vooropleiding zorgt dit ervoor dat je kunt gaan werken als pedagogisch medewerker binnen de kinderopvang.

Vereisten zij-instroom

• Je hebt bijvoorbeeld een WO-diploma, MBO of HBO diploma Sociaal maatschappelijke dienstverlening, Begeleider gehandicaptenzorg (Zorg, Welzijn en Hulpverlening) of Jeugdwelzijnswerk.

• Welk diploma is een match met zij-instroom? Check daarvoor deze lijst.

• Kindergarden betaalt je opleiding en je ontvangt meteen salaris voor de dagen die je werkt. Je tekent wel een studieovereenkomst.

• Je werkt minimaal 3 dagen, besteedt 1 dag aan thuisstudie en gaat 3 keer naar een bijeenkomst van het opleidingsinstituut. Dit leerwerktraject duurt gemiddeld 6 maanden.

• Je bent bereid om eigen tijd te investeren in het leerwerktraject.

• Een werkbegeleider helpt je met raad en daad op de groep; we doen ook een beroep op je zelfstandigheid.

• Nadat je de proeftijd hebt doorlopen, start je met het zij-instroom traject.

Meer informatie vind je hier:

EVC

EVC staat voor Erkenning van eerder Verworven Competenties. EVC is een procedure waarbij je jouw competenties kunt laten erkennen die je buiten het gewone onderwijs hebt opgedaan. Heb je bepaalde kennis en vaardigheden in de kinderopvang of verwante gebieden? Dan kun je die laten beoordelen en mogelijk erkend krijgen. Ze zijn dan gelijkwaardig aan een formele opleiding. Je verzamelt bewijsmateriaal zoals certificaten, werkervaring, referenties en maakt een portfolio. Jouw materiaal wordt beoordeeld door experts in het vakgebied. Deze stellen vast of je in aanmerking komt voor een erkenning.

Vereisten EVC

• Kom je niet in aanmerking voor zij-instroom? Past een tweejarige opleiding niet in jouw huidige leven? Ben je wat meer ervaren of wat ouder? Dan is het EVC-leerwerktraject iets voor jou.

• Het EVC-traject duurt maximaal 6 maanden; je bepaalt je eigen tempo.

• Kindergarden betaalt je opleiding en je ontvangt meteen salaris voor de dagen die je werkt. Je tekent wel een studieovereenkomst.

• Na afronding van het EVC-leerwerktraject ontvang je een branchecertificaat. Daarmee mag je als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werken.

• Je bent bereid minimaal 3 dagen te gaan werken en 1 dag in de week aan thuisstudie te besteden; die ene dag investeer je als eigen tijd.

• Je bent in staat om zelfstandig te werken en een portfolio te maken.

• Je hebt een MBO 4, HBO-diploma of hoger.

• Nadat je de proeftijd hebt doorlopen, start je met het EVC-traject.

  

Meer informatie vind je hier:

BOL Stage

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Het belangrijkste verschil met een BBL-traject is dat je bij een BOL Stage juridisch gezien een student/scholier bent. Tijdens je opleiding volg je één of meer stages bij een bedrijf of organisatie. Hierdoor heb je als BOL-student recht op studiefinanciering (mits je voldoet aan alle voorwaarden). Als BBL-student heb je een arbeidsovereenkomst met Kindergarden, ontvang je geen studiefinanciering, maar wel salaris.

Bij Kindergarden ontvang je een stagevergoeding van € 240,- op basis van 4 dagen in de week. Fijn is dat je meteen opgenomen wordt in het team en meedraait op de groep (kinderopvang of buitenschoolse opvang). Veel van onze stagiaires zeggen dat zij meer leren tijdens hun stage dan van de gewone lessen. Dat komt – zoals een oud-stagiair zei die nu een vast contract heeft – vooral door ‘de gave, inspirerende werkomgeving’. Andere redenen om te kiezen voor een stage bij Kindergarden:
de mogelijkheid om tijdens je stage te wisselen van groep, de dagelijkse ondersteuning van je praktijkbegeleider en je leuke, professionele collega’s!

Vereisten BOL stage

• Je doet MBO pedagogisch werk niveau 3 of een studie gespecialiseerd pedagogisch medewerk niveau 4.

• Je krijgt veel ruimte voor je persoonlijke leerdoelen en opdrachten. We steken veel energie in je begeleiding, zodat jij het maximale uit je stage kunt halen.

• Bij Kindergarden leer je de praktisch kant van je vak beter kennen, je ontwikkelt je vaardigheden en leert je theorie in de praktijk te brengen.

• Je krijgt de mogelijkheid om te leren op verschillende groepen: baby-, dreumes-, peuter-, peuterplus,- en groepen op de buitenschoolse opvang.

• Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding, verzorging en ontwikkeling van de kinderen – natuurlijk naast je vaste collega’s op de vestiging.

• Klikt het, dan is er uitzicht op een vast contract of kun je een van onze collega’s worden in de flexpool.

Meer informatie vind je hier:

Stap 3: Tips bij het inschrijven en solliciteren

Ben je eruit en weet je welke werken-en-leren vorm bij jou past? Dan ga je je inschrijven. Een paar tips:

BBL

Wil je solliciteren voor een plaats in een BBL-klas, kijk dan eerst of er vacatures uitstaan en neem het sollicitatieproces goed door. Vul altijd het BBL-motivatieformulier in, zonder dit formulier kunnen we je sollicitatie niet in behandeling nemen. Kijk ook bij veelgestelde vragen over werken bij Kindergarden. Daar vind je ook vragen en antwoorden over onze BBL-opleiding.

EVC en Zij-instroom

Geef bij je sollicitatie duidelijk aan welke vooropleiding je hebt. Zorg voor een helder en overzichtelijk CV. Kijk ook bij veelgestelde vragen over werken bij Kindergarden.

BOL Stage

Bekijk onze stage-vacatures en vul daarna het formulier in op de website.

Stap 4: Je hebt je ingeschreven! Hoe nu verder?

BBL

• Het sollicitatieproces voor de BBL-opleiding duurt gemiddeld 3 maanden. Er zijn namelijk verschillende stappen in dit proces: het screenen van de formulieren, het telefonische gesprek, het gesprek bij MBO-Utrecht en het meeloopmoment op de vestiging.

• Je krijgt een werkbegeleider op de vestiging en een contactpersoon bij MBO-Utrecht. Je boeken ontvang je tijdens de introductiedag bij de opleider in Utrecht.

• Bij het meeloopmoment, de laatste stap in het proces, maak je kennis met de vestiging en je toekomstige collega’s.

EVC en zij-instroom

• Het sollicitatieproces voor EVC en Zij-instroom duurt 1 week tot maximaal 2 weken. Je hebt telefonisch contact met een van onze recruiters, er is de kennismaking met je toekomstige collega’s, het meeloopmoment en het gesprek op de vestiging, en de kennismaking met de opleider. Daarna start je met het leerwerktraject.

• Je krijgt een werkbegeleider op de vestiging.

• Zodra je start, ontvang je van de opleider je lesmateriaal. Je hoeft zelf niets te bestellen of aan te schaffen.

BOL Stage

• Hebben we jouw stageformulier ontvangen, dan nemen we contact met je op binnen 7 werkdagen. Dat doet de vestigingsmanager. Ze informeert je of er een stageplek is en zo ja, dan volgt er een uitnodiging voor een gesprek op de vestiging.

• Als stagiair pedagogisch medewerker word je meteen opgenomen door je collega’s in de groep en draai je mee op de vestiging (kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang). Naarmate je stage vordert, krijg je steeds meer verantwoordelijkheden. Je praktijkbegeleider helpt je hierbij.

• Je krijgt dagelijkse ondersteuning van je praktijkbegeleider op de groep waar je stage gaat lopen.