Klaar voor een carrièreswitch?

Kinderachtig de podcast

Het krijgen van een kindje opent nieuwe perspectieven en verrijkt je leven op onvoorstelbare manieren. Het kan je kijk op de wereld veranderen en veel ouders merken dat ze na de komst van hun eerste kindje gaan nadenken over hun carrière en de impact die ze willen hebben. Bijvoorbeeld een carrièreswitch naar een branche met impact, en iets terug willen doen voor de maatschappij. Herkenbaar? Lees dan verder!

Niet de juiste diploma's? Wij helpen je!

Als pedagogisch medewerker speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen en draagt daarmee dus bij aan de volgende generatie. Werken met jonge kinderen, bijdragen aan hun ontwikkeling, fijne collega’s… dat is wat je wil. Niet de juiste diploma’s? Wij helpen je.

Dit is hét moment om te kiezen voor de kinderopvang.

Stap 1: Herken jij jezelf in één van deze situaties?

• Ik wil wat terug doen voor de maatschappij en wil het roer helemaal omgooien: ik ben toe aan een carrière switch.

• Ik ben niet happy in mijn huidige werk en ben toe aan wat nieuws.

• Ik ben me aan het oriënteren… welke studie, welke branche wordt het?

• Ik werk al in de maatschappelijke zorg en heb één module nodig als aanvulling op mijn MBO-diploma.

Stap 2: welke vorm van werken en leren past bij jou?

Je kunt verschillende routes volgen om bij Kindergarden te gaan werken. We zetten ze op een rijtje:

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Het is een combinatie van werken en leren waarbij je een arbeidsovereenkomst hebt met Kindergarden en tegelijkertijd een opleiding volgt aan de Kindergarden Academie. Je werkt minimaal drie dagen per week en gaat een dag per week naar school. Via een BBL-traject kun je een erkend diploma behalen voor gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4, terwijl je ervaring opdoet in de praktijk.

Vereisten BBL

• De opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 duurt 2 jaar.

• Één dag per week ga je naar MBO Utrecht voor de opleiding en je werkt 3 of 4 dagen op één van onze vestigingen.

• Twee keer per jaar start Kindergarden een BBL-klas: in februari en september.

• Kindergarden betaalt je opleiding en je ontvangt meteen salaris voor de dagen die je werkt. Je tekent wel een studieovereenkomst.

• Je hebt een Havo, MBO 3 diploma of hoger.

• Je bent gemotiveerd om een tweejarige opleiding te volgen.

• Een werkbegeleider helpt je met raad en daad op de groep; we doen ook een beroep op je zelfstandigheid.

• Werken én leren vragen best wat van je, jouw leven moet hier dus op ingericht zijn.

Meer informatie vind je hier:

Zij-instroom

Als zij-instromer heb je een vooropleiding waarmee je bijna als pedagogisch medewerker aan de slag kunt in de kinderopvang. Je mist eigenlijk maar één module of aanvullend certificaat (bekijk hieronder welke diploma's matchen met zij-instroom). Als zij-instromer neem je ervaringen mee uit andere werkvelden. Je beschikt over levenservaring, weet wat je wil en kunt. Je bent open en toegankelijk, en stapt ook zelf makkelijk op ouders af. Een voorbeeld van een vooropleiding waarmee je jezelf kwalificeert voor zij-instroom is maatschappelijke zorg.

Kindergarden heeft een speciaal leerwerktraject voor zij-instroom. De Kindergarden Academie werkt daarvoor samen met een erkend opleidingsinstituut. Dit leerwerktraject (met veel aandacht voor leren in de praktijk) is maatwerk en duurt gemiddeld 6 maanden. Rond je deze periode succesvol af, dan ontvang je een aanvullend certificaat. Samen met je vooropleiding zorgt dit ervoor dat je kunt gaan werken als pedagogisch medewerker binnen de kinderopvang.

Vereisten zij-instroom

Je hebt bijvoorbeeld een WO-diploma, MBO of HBO diploma Sociaal maatschappelijke dienstverlening, Begeleider gehandicaptenzorg (Zorg, Welzijn en Hulpverlening) of Jeugdwelzijnswerk.

• Welk diploma is een match met zij-instroom? Check daarvoor deze lijst.

• Kindergarden betaalt je opleiding en je ontvangt meteen salaris voor de dagen die je werkt. Je tekent wel een studieovereenkomst.

• Je werkt minimaal 3 dagen, besteedt 1 dag aan thuisstudie en gaat 3 keer naar een bijeenkomst van het opleidingsinstituut. Dit leerwerktraject duurt gemiddeld 6 maanden.

• Je bent bereid om eigen tijd te investeren in het leerwerktraject.

• Een werkbegeleider helpt je met raad en daad op de groep; we doen ook een beroep op je zelfstandigheid.

• Nadat je de proeftijd hebt doorlopen, start je met het zij-instroom traject.

Meer informatie vind je hier:

EVC

EVC staat voor Erkenning van eerder Verworven Competenties. EVC is een procedure waarbij je jouw competenties kunt laten erkennen die je buiten het gewone onderwijs hebt opgedaan. Heb je bepaalde kennis en vaardigheden in de kinderopvang of verwante gebieden? Dan kun je die laten beoordelen en mogelijk erkend krijgen. Ze zijn dan gelijkwaardig aan een formele opleiding. Je verzamelt bewijsmateriaal zoals certificaten, werkervaring, referenties en maakt een portfolio. Jouw materiaal wordt beoordeeld door experts in het vakgebied. Deze stellen vast of je in aanmerking komt voor een erkenning.

Vereisten EVC

• Kom je niet in aanmerking voor zij-instroom? Past een tweejarige opleiding niet in jouw huidige leven? Ben je wat meer ervaren of wat ouder? Dan is het EVC-leerwerktraject iets voor jou.

• Het EVC-traject duurt maximaal 6 maanden; je bepaalt je eigen tempo.

• Kindergarden betaalt je opleiding en je ontvangt meteen salaris voor de dagen die je werkt. Je tekent wel een studieovereenkomst.

• Na afronding van het EVC-leerwerktraject ontvang je een branchecertificaat. Daarmee mag je als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werken.

• Je bent bereid minimaal 3 dagen te gaan werken en 1 dag in de week aan thuisstudie te besteden; die ene dag investeer je als eigen tijd.

• Je bent in staat om zelfstandig te werken en een portfolio te maken.

• Je hebt een MBO 4, HBO-diploma of hoger.

• Nadat je de proeftijd hebt doorlopen, start je met het EVC-traject.Meer informatie vind je hier:

Stap 3: Solliciteer of kom binnenkijken!

Ben je eruit en weet je welke werken-en-leren vorm bij jou past? Dan kun je gaan solliciteren. Onderaan de pagina vind je een overzicht van uitgelichte vacatures.

Kom binnenkijken!

Liever eerst leuk, vrijblijvend en zomaar even binnenkijken? Meld je dan aan voor Binnenkijken@Kindergarden via deze link. Een persoonlijke kennismaking op een vestiging KDV of BSO bij jou in de buurt. Proef de sfeer, ontmoet onze collega’s en kom alles te weten over het werken bij Kindergarden. En dat op een moment dat het jou uitkomt. We maken tijd, speciaal voor jou!

BBL

Wil je solliciteren voor een plaats in een BBL-klas, kijk dan eerst of er vacatures uitstaan en neem het sollicitatieproces goed door. Vul altijd het BBL-motivatieformulier in, zonder dit formulier kunnen we je sollicitatie niet in behandeling nemen. Kijk ook bij veelgestelde vragen over werken bij Kindergarden. Daar vind je ook vragen en antwoorden over onze BBL-opleiding.

EVC en Zij-instroom

Geef bij je sollicitatie duidelijk aan welke vooropleiding je hebt. Zorg voor een helder en overzichtelijk CV. Kijk ook bij veelgestelde vragen over werken bij Kindergarden.