Pedagogisch medewerker

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Werken in de kinderopvang als pedagogisch medewerker? Ontdek de veelzijdige wereld van een pedagogisch medewerker in de kinderopvang bij Kindergarden. Van dagelijkse taken tot het creëren van een veilige en stimulerende omgeving voor kinderen, deze rol biedt een unieke mix van uitdaging en voldoening. Leer meer over wat deze rol inhoudt en waarom het zo boeiend is.

Wat is een pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker begeleid je kinderen en jongeren, met taken die variëren op basis van werkplek en opleidingsniveau. Pedagogisch medewerkers bij buitenschoolse opvang (BSO) of kinderdagverblijf (KDV) richten zich op zorgen, spelen, huiswerkondersteuning en dagelijkse taken. Een pedagogisch medewerker in de jeugdzorg werkt met jongeren met ontwikkelingsproblemen.

Dynamisch en gevarieerd, biedt deze rol ruimte voor groei door actieve betrokkenheid en positieve bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. 

Welke werkzaamheden voert een pedagogisch medewerker in de kinderopvang uit?

Als pedagogisch medewerker heb je verschillende taken en verantwoordelijkheden. Dagelijks ondersteun je kinderen in de alledaagse bezigheden, zowel in groepsverband als individueel opzicht. Hierbij zorg je er altijd voor dat de kinderen zich veilig en gerespecteerd voelen. Als pedagogisch medewerker krijg je te maken met kinderen van verschillende leeftijden, afhankelijk van het type groep waar je werkt. Op het kinderdagverblijf zijn dit kindjes van 0 jaar tot 4 jaar. Bij de BSO is dit vanaf 4 jaar tot en met 12 jaar.

Elke werkdag organiseer je activiteiten gericht op ontwikkeling. Denk hierbij aan bewegen, kunst, creativiteit, muziek, koken of bijvoorbeeld uitstapjes. Daarnaast verzorg je natuurlijk een kind wanneer het dit nodig heeft.
pedagogisch medwerker contact met ouder

Contact met ouders

Bij het werken in de opvang komt ook het contact met ouders kijken. Je informeert bijvoorbeeld naar specifieke aandachtspunten zoals het dagritme of voeding. Maar ook het verslag doen aan ouders van alle ontwikkelingen rondom hun kind hoort ook bij deze communicatie. Al deze ontwikkelingen leg je op verschillende manieren vast voor zowel de ouder(s)/verzorger(s) als voor collega's. Verder behoort het schoonmaken van de groep en vestiging ook bij het takenpakket van een pedagogisch medewerker. Een omgeving moet namelijk altijd hygiënisch en veilig zijn voor een kind.

Bij Kindergarden echter, is het zo dat deze administratieve- en schoonmaak taken beperkt zijn. Er is namelijk op elke vestiging een vaste structuur met verschillende functies. Zo is er op elke vestiging onder andere een vestigingsmanager en huishoudelijk medewerker die deze werkzaamheden groot en deels uit handen nemen zodat jij als pedagogisch medewerker volledig kunt focussen op de kinderen.

Welke competenties heb je nodig als pedagogisch medewerker?

Er komen zoals besproken, verschillende taken en verantwoordelijkheden kijken bij het werken in de kinderopvang. Zo zijn onderstaande competenties en vaardigheden belangrijk bij een baan als pedagogisch medewerker. Veel vaardigheden kun je ontwikkelen. Mocht je dus een baan in de opvang overwegen en nog niet alle onderstaande competenties bezitten, weet dan dat veel te leren is.

 • Het verzorgen en begeleiden van kinderen

Verzorgend, empathisch, communicatief, observerend vermogen, toegewijd en geduldig.

 • Informatie uitwisselen met ouders en collega's

 Communicatief, goed in samenwerken, begripvol, betrokken, rationeel en discreet.

 • Kwaliteit

Leergierig, zelf reflecterend vermogen, behulpzaam, deskundig en professioneel

 • Ruimten en materiaal

Hygiënisch, georganiseerd, oplettend en veiligheidsbewustzijn.

 • Administratie

Nauwkeurig, administratieve vaardigheden en digitale competenties.

benodigde competenties pedagogisch medewerker

Opleiding voor pedagogisch medewerker

Wanneer je nieuwsgierig bent geworden naar het werken in de opvang, dan heb je hier ongetwijfeld vragen over. Heb je een opleiding nodig om te werken als pedagogisch medewerker? Of, welke opleiding moet je gedaan hebben als pedagogisch medewerker? En, hoelang duurt een opleiding tot pedagogisch medewerker? Wij hebben de antwoorden voor je.

Kindergarden biedt 4 vormen aan om te werken en te leren:

 • BBL

 • EVC

 • Zij-instroom

 • BOL-stage

Jouw vooropleiding en onze leerwerktrajecten maken dat je snel aan de slag kunt. Elke werken-en-leren vorm heeft een eigen tijdlijn en bijbehorende vereisten. Daarnaast is er ook verschil in eisen tussen het werken in de kinderopvang en werken op de buitenschoolse opvang. Welke vorm het beste bij jou hangt af van je persoonlijke situatie. Loop via onderstaande link alle stappen door en kom erachter welke vorm bij jou past, hoelang dit traject duurt én welke eisen er zijn.

MBO Opleidingen

Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse opvang en verzorging kinderen, wat maakt dat je in het bezit moet zijn van een diploma (MBO3, MBO4) die jou kwalificeert om te werken in de kinderopvang.

HBO Opleidingen 

Ook met een hbo-opleiding kun je aan de slag als pedagogisch medewerker. Er zijn verschillende diploma's die jou kwalificeren voor het werken in de opvang, dit is bijvoorbeeld HBO pedagogiek . Twijfel je of jouw diploma geschikt is? Doe dan de diplomacheck op onderstaande website.

Werken en leren bij Kindergarden

Wat is het salaris van een pedagogisch medewerker?

Wat is het gemiddelde salaris van een pedagogisch medewerker? Die vraag krijgen we vaker. In de kinderopvang ontvang je een salaris conform de CAO kinderopvang. Daarnaast ontvang je bij Kindergarden 8% vakantietoeslag en 4% eindejaarsuitkering. Bij Kindergarden kun je ook doorgroeien naar schaal 7 als je aan het einde van je schaal zit. Je bent dan senior pedagogisch medewerker, een nieuwe functie binnen Kindergarden.

Een voorbeeld: stel je zit in schaal 6, trede 21. Dan heb je het einde van jouw schaal bereikt en kun je in deze schaal niet meer groeien in salaris. Omdat we een nieuwe functie hebben, kan dat nu wel. Door deze doorgroei ga je nu naar schaal 7, trede 22 en kun je de komende jaren nog drie treden omhoog. Dit geldt voor alle collega’s met vaste uren die bij ons in dienst komen.

Dit betekent concreet een salaris van € 2.385 - € 3.512 in schaal 6 of 7, afhankelijk van opleiding en werkervaring.
werken bij kindergarden pedagogisch medewerker

Werken bij Kindergarden

Welke vacatures als pedagogisch medewerker zijn er bij Kindergarden? Op verschillende vestigingen hebben we vacatures in de functie van pedagogisch medewerker op de babygroep, dreumesgroep, bij de peuters en peuter+ of de BSO. Bekijk hier alle 10 redenen om bij Kindergarden te komen werken.

Bekijk onze pedagogisch medewerker vacatures

Op verschillende vestigingen hebben we vacatures in de functie van pedagogisch medewerker op de babygroep, dreumesgroep, bij de peuters en peuter-plus of de BSO.

Vind jouw droombaan

Nog niet zeker welke rol, vestiging of groep bij je past? Met de handige wizard via onderstaande link vind je in een paar eenvoudige stappen jouw droombaan bij Kindergarden. Geef jouw voorkeuren door en bekijk al onze (pedagogisch medewerker) vacatures.

Veelgestelde vragen

 • Hoe weet ik of ik nog kan solliciteren op een vacature?

Als de vacature nog op deze website gepubliceerd staat, dan is het mogelijk om te solliciteren.

 • Met wie kan ik contact opnemen over een specifieke vacature?

De contactgegevens van de recruiter die alles weet over die specifieke vacature staan onderin bij de vacature.

 • Ik ben geïnteresseerd in meerdere vacatures, moet ik voor elke vacature apart solliciteren?

Nee dit hoeft niet, je mag dit wel in jouw motivatie benoemen. Wanneer de recruiter contact met je opneemt kunnen we kijken welke vacature er op dit moment het beste bij je past.

 • Ik werk al bij Kindergarden en wil graag solliciteren op een andere vacature.

Ben je al medewerker bij ons en denk je erover na om een nieuwe stap te zetten binnen Kindergarden? Leuk! Jouw motivatiebrief en cv ontvangen we graag via vacature@kindergarden.nl. Vergeet je niet om je vestigingsmanager hiervan op de hoogte te brengen.