‘Ik durfde uit mijn comfortzone te stappen’

Vrouwen in leiderschap is het thema van International Women’s Day. Een thema dat we niet alleen op 8 maart omarmen. Wist je bijvoorbeeld dat ons senior management voor 70 procent uit vrouwen bestaat? En dat Kindergarden volop doorgroeimogelijkheden biedt als je talent en ambitie hebt? Pedagogisch expert Lisette Breedveld kan daar over meepraten.

‘Ik durfde uit mijn comfortzone te stappen’

Lisette, vertel…

‘Ik werk nu ruim zes jaar op de Hugo de Grootstraat in Delft. Deze vestiging is drie jaar geleden door Kindergarden overgenomen, dat is me prima bevallen. Ik heb stage gelopen bij verschillende organisaties in Delft, op verschillende groepen; als pedagogisch medewerker startte ik op de Hugo Grootstraat op de babygroep. Veel ervaring opgedaan en de ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen, cursussen gevolgd. Ik heb bijvoorbeeld net mijn certificaat Babyscholing ontvangen. En natuurlijk de stap gemaakt naar pedagogisch expert.’

‘Mijn manager gaf mij een hint om pedagogisch expert te worden en zelf was ik eerlijk gezegd ook toe aan een volgende stap. Ik had inmiddels veel geleerd. We waren bezig met het uitvoeren van de pedagogische visie van Kindergarden op de zes groepen – door corona hadden we daar veel tijd voor – en toen kwam deze functie ook nog vrij begin dit jaar. Dus heb ik geen moment getwijfeld: ik ga dit doen!’

Wat doe je als pedagogisch expert?

‘Samen met de vestigingsmanager ben ik verantwoordelijk voor de pedagogische kwaliteit van de hele vestiging. Je observeert en kijkt op de groepen of de pedagogische visie wordt nageleefd, of ze uitdagend en leerrijk zijn ingericht en samen met de vestigingsmanager en de groep stel je leerdoelen op en vertaalt die naar de praktijk. Per groep heb ik vier uur om te observeren. Je kijkt groepsgericht naar processen en niet naar een persoon. Het mooie is dat je intensief contact hebt met kinderen, collega’s en ouders over Wereldwijs, ons pedagogisch programma.’

Ben je trots op jezelf en de organisatie?

‘Jawel, op beide! Ik ben altijd positief. Veranderingen kunnen ook onrust met zich meebrengen, maar daar ben ik niet zo vatbaar voor. Ik kan me heel goed vinden in het beleid van Kindergarden en werk met heel veel plezier, met de kinderen en de collega’s.’

Goede feedback geven leer je op Kindergarden Academie
Lisette

Had jij rolmodellen?

‘Nee… grappig, hè. Vroeger niet en nu eigenlijk ook niet. Van huis uit heb ik meegekregen om jezelf te blijven. Doe vooral wat je leuk vindt en ga ervoor! Die instelling is heel fijn, merk ik. Als pedagogisch medewerker wilde ik meer verdieping, mezelf ontwikkelen en ja… dan ga je groeien.’

Heb jij een tip voor jonge meiden?

‘Durf uit je comfortzone te stappen, dat is mijn ervaring. Fouten maken is menselijk, daar leer je van. Je wordt er ook sterker van. En als je feedback geeft – wat als pedagogisch expert bij je taken hoort – zorg er dan voor dat je iemand in zijn of haar waarde laat en houd het positief. Feedback geven is nodig. Al dacht ik in het begin wel eens: kan ik dat wel, durf ik dat, wordt iemand dan niet boos op me?’

‘Via de Kindergarden Academie leer je hoe je op een goede manier feedback geeft. En eigenlijk is het ook heel simpel: bedenk dat je van elkaar kunt leren, iets kunt bereiken als je iemand ergens op aanspreekt of samen iets bespreekt. Zo heb ik het ervaren, tenminste. Ik haal er alleen maar positieve dingen uit en ben er echt van gegroeid! Het is uiteindelijk een kwestie van doen.’