Podcast #5: Natuurbeleving voor kinderen (duurzaamheidspedagogiek)

24 okt 2023

De 5e aflevering van onze podcast ‘Hoe dan in de kinderopvang?’ is nu te beluisteren met als thema: natuurbeleving voor kinderen. In deze aflevering bespreken we de voordelen van het naar buiten gaan met kids binnen de kinderopvang. Want waarom is dat eigenlijk goed voor kinderen? Hoe stimuleert dit hun ontwikkeling? Luister nu mee!

In deze podcast gaan we in op de ontwikkeling van kinderen in en door de natuur. Als je als pedagogisch professional buiten bent met kinderen, welke activiteiten kun je dan aanbieden om hun ontwikkeling te stimuleren? Wij gaan over dit onderwerp in gesprek en geven handige tips voor jou als professional. Want de natuur is overal, zelfs in de stad. Zodra je als pedagogisch professional met een nieuwsgierige blik naar de natuur kijkt, zal er een wereld voor je opengaan. 

Deze aflevering is de 1e aflevering van een tweeluik rondom het thema: duurzaamheidspedagogiek.

Luister de aflevering in je favoriete podcastapp:

Te gast in deze podcast: Marian Joven & Marielle Hettinga

  • Marian Joven is docent Natuuronderwijs en onderzoeker binnen de kenniskring ‘Natuur & Ontwikkeling Kind’ bij Hogeschool Leiden.
  • Marielle Hettinga is manager Kwaliteit en Opleiden bij kinderopvangorganisatie Eigen&Wijzer. Daarnaast is zij Beschermvrouw van de Groene kinderopvang.

Alvast 2 tips uit de aflevering:

  • De app ‘Dierenzoeker’ van Naturalis. Ziet een kind een dier in de tuin of omgeving? In deze leuke app ontdek je (samen) welk dier het is.
  • Het boek ‘De dag dat de aarde omhoog kwam’ van Janneke Hagenaar & Joeri Sterckx. Een enorm spannend voorleesboek, waar je samen in kijkt en leest. Ontdek antwoorden op vragen als: wordt een mol wel eens boos? En wat doen pissebedden de hele dag? Leuk vanaf de peuterleeftijd.

De podcast van, voor en mét de sector

Deze podcast, voor iedereen die geïnteresseerd is in ons mooie vak, is een initiatief van het Expertisecentrum Kinderopvang en Kindergarden. We vertalen elke maand de laatste wetenschappelijke inzichten over pedagogiek naar praktische tips, direct toepasbaar voor jou op de groep. Onze eerdere afleveringen terugluisteren? Dat kan via Spotify of Apple Podcasts.  


Wil je meer weten over het onderwerp natuurbeleving voor kinderen / duurzaamheidspedagogiek? Neem dan een kijkje op de website van het Expertisecentrum Kinderopvang