Podcast #4: Kijken naar de inrichting van de groep

11 sep 2023

De 4e aflevering van onze podcast ‘Hoe dan in de kinderopvang?’ is nu te beluisteren. Het onderwerp is: ‘Kijken naar de inrichting van de groep’. Een goede binnenruimte ondersteunt de pedagogisch medewerker (PM’er) in het werk, en helpt kinderen te onderzoeken en zich te ontwikkelen. Erg belangrijk dus! In deze aflevering geven wij jou als pedagogisch professional tips hoe je met de ruimte omgaat, zodat kinderen optimaal kunnen ontwikkelen.

We gaan in op materialen, hoe jij als PM’er een ruimte speelklaar maakt en hoe het zit met opruimen op de groep (spoiler alert: dat hoeft dus echt niet zo vaak!). Genoeg praktische tips om direct mee aan de slag te gaan! 

Luister de aflevering in je favoriete podcastapp:

Te gast in deze podcast zijn: Dr. Ine van Liempd & Laura Hoogcarspel

  • Dr. Ine van Liempd is omgevingspsycholoog en gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht, waar ze onderzoek deed naar exploratiegedrag van kinderen in de omgevingsruimte.
  • Laura Hoogcarspel is inhoudelijk manager pedagogiek en VVE bij Hero kindercentra.

Alvast 2 tips uit de aflevering:

  • Neem de komende week iedere dag een ‘kijk pauze’. Volg 1 kind 10 minuten lang. Bekijk wat dit kind aan het doen is en waar dit kind mee speelt. Zo ontdek je de behoefte van kinderen in de ruimte. 
  • Vanuit het Expertisecentrum Kinderopvang is er een praktische tool (stappenplan) waarmee je activiteitenplekken kunt onderzoeken en vervolgens kunt verbeteren. Komt binnenkort online op de website van Expertisecentrum Kinderopvang.

De podcast van, voor en mét de sector

Deze podcast, voor iedereen die geïnteresseerd is in ons mooie vak, is een initiatief van het Expertisecentrum Kinderopvang en Kindergarden. We vertalen elke maand de laatste wetenschappelijke inzichten over pedagogiek naar praktische tips, direct toepasbaar voor jou op de groep. Onze eerdere afleveringen terugluisteren? Dat kan via Spotify of Apple Podcasts


Kijk voor meer informatie over ‘de inrichting van de groep’ op de website van het Expertisecentrum Kinderopvang.