"Doordat ik zelf als pedagogisch medewerker heb gewerkt, begrijp ik dat elke organisatie anders is."

24 apr 2023

Bij Kindergarden werken we met vijf recruiters, die ieder verantwoordelijk zijn voor hun eigen regio. Zo weten ze precies wat er per vestiging nodig is en wat voor persoon past binnen het team. Fijn voor de nieuwe medewerker, maar net zo belangrijk voor het bestaande team! De komende periode stellen we alle recruiters per regio aan je voor.

We zijn afgetrapt met Sharonne, recruiter voor de vestigingen in Hoofddorp, Amsterdam en Nieuw-Vennep. Vandaag spreken we met Laurina, zij is inmiddels alweer ruim een jaar werkzaam als recruiter bij Kindergarden en neemt de vestigingen in Den Haag, Delft, Rotterdam, Oegstgeest, Leiden en Capelle op zich.

Elke Kindergarden vestiging is anders. Dit geldt natuurlijk voor het pand, maar vooral voor de mensen. Zie het als een mini-community met verschillende (pedagogisch) medewerkers. Bij de ene vestiging is het vooral muziek dat de medewerkers verbindt, bij de andere bijvoorbeeld creativiteit en soms simpelweg het bij elkaar om de hoek wonen. Hoe beter de band, hoe hechter het team. Het behoud van het community gevoel en de onderlinge betrokkenheid is ontzettend belangrijk, zeker wanneer je nieuw personeel aanneemt.

Wie is Laurina?

Ik vind het echt leuk om mensen om mij heen te hebben en mijn deur staat altijd open voor een gezellige borrel met vrienden of samen met hen te dansen op een festival. In de zomer zoek ik juist mijn rust op en  gaan mijn vriend en ik met de camper naar de bergen voor een toffe hike. Heerlijk om in de natuur te wandelen! Daarnaast doe ik aan crossfit. Steeds iets sterker worden werkt ontzettend motiverend. Terwijl ik hier soms tijdens de trainingen anders over denk haha. Ik woon in Amsterdam maar over een paar maanden verruil ik deze prachtige stad voor Amersfoort. Ontzettend leuk maar ook spannend tegelijkertijd om Amsterdam te verlaten. Heb er toch ruim 10 jaar gewoond. Gelukkig heeft Amersfoort net zo’n gezellige binnenstad. Dus ik voel me er vast snel thuis!

Je hebt een opleiding HBO-pedagogiek gevolgd en bent begonnen als pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Kun je wat meer vertellen hierover?

“Na mijn opleiding ben ik begonnen bij een kleinschalig kinderdagverblijf in Amsterdam. In eerste instantie was ik op zoek naar een baan in de Jeugdzorg maar die banen in de hulpverlening waren schaars destijds. Ik wilde graag met kinderen gaan werken. Dus ik kwam al snel terecht bij de kinderopvang. Mijn plan was om een tijdje als pedagogisch medewerker te werken voordat ik op zoek zou gaan naar een functie waar ik al langere tijd naar zocht.
Ik vond het fantastisch om elke dag met de kinderen op stap te gaan en heel Amsterdam uit te spelen. Met de BSO bus op pad naar speeltuinen. Daarbij had ik ook een ontzettend leuk team en vond ik het werken op de groep echt fantastisch. Toch begon het na ruim een jaar te kriebelen en wilde ik meer uitdaging. Die kreeg ik toen ik gevraagd werd om assistent vestigingsmanager te worden. Met z’n tweeën hadden we vijf groepen in de Pijp. Alles was nieuw en ik had nog geen leidinggevende ervaring, maar ik heb er heel veel van geleerd en vond het heel leuk om bij een kleinschalig kinderdagverblijf te werken waar je eigenlijk alles nog nieuw was. Door interne wisselingen kwam de positie tot vestigingsmanager vrij. Een unieke kans.”


Waarom heb je uiteindelijk besloten om bij Kindergarden te gaan werken?

“Een goede vriendin van mij en tevens oud locatiemanager collega was begonnen bij Kindergarden en door haar enthousiaste verhalen wist ik als ik terug ben van mijn reis dan ga ik daar solliciteren. Na drie jaar in de kinderopvang te hebben gewerkt, heb ik mijn baan opgezegd en ben ik op reis gegaan naar Nieuw-Zeeland. Maar door corona moest ik mijn reis eerder stoppen en was er een sollicitatiestop voor pedagogisch medewerkers. Terwijl ik bij mijn schoonouders in quarantaine zat heb ik gesolliciteerd bij Kindergarden als vestigingsmanager. Ik heb toen online een aantal gesprekken gehad waarin er werd gekeken naar mijn werkervaring, kwaliteiten en natuurlijk wie ik ben als persoon. Zo heb ik ook een persoonlijk gesprek gehad met Nicole (Algemeen directeur Kindergarden) om te kijken of er vanuit beide kanten een klik was met elkaar, het bedrijf en de visie. Gelukkig was die er zeker, ondanks het feit dat er een scherm tussen zat voelde het allemaal heel warm en welkom. Dit sollicitatieproces was heel fijn voor mij, dat had ik nog niet eerder zo meegemaakt ergens. Na totaal 3 online gesprekken ben ik aangenomen en vervolgens drie weken later ben ik gestart als vestigingsmanager in Bussum, midden in de coronatijd. Het was een prachtige vestiging met een hele fijne omgeving. Ondanks de corona tijd deed iedereen super zijn best om mij goed te leren kennen en te helpen in mijn rol als manager.”

Hoe ben je uiteindelijk recruiter geworden?

“Ik merkte na ruim een jaar dat ik veel plezier haalde aan het geven van rondleidingen op de vestiging aan ouders en collega’s enthousiasmeren over Kindergarden, onze visie en het pedagogisch programma. Het was toch wel een gekke tijd als nieuwe manager (in corona) en ik besloot het roer om te gooien en bezig te zijn met wat ik leuk vond: vertellen over het werken in de kinderopvang. Ik maakte een uitstapje naar een recruitmentbureau, maar ben uiteindelijk toch weer teruggekomen naar Kindergarden, nu in de rol als recruiter.”

Wat maakt je huidige rol zo leuk?

"Als recruiter heb ik het voordeel dat ik met verschillende managers spreek, in een team werk (de hele afdeling HR is echt heel gezellig) en veel bij verschillende vestigingen kom. Daarnaast kan ik elke dag mensen enthousiasmeren over werken in de kinderopvang. Maar wat mijn werk écht leuk maakt, is dat ik me goed kan inleven in wat andere pedagogisch medewerkers zoeken in een nieuwe baan en werkgever. Doordat ik zelf als pedagogisch medewerker heb gewerkt, begrijp ik dat het bij elk bedrijf anders is."

Dat lijkt me heel waardevol voor zoekende pedagogisch medewerkers, dat jij die ervaring al hebt. Merk je zelf ook dat jouw ervaring helpt bij de gesprekken met potentiële nieuwe collega's?

"Jazeker. Soms krijg ik hele specifieke vragen, bijvoorbeeld over hoe wij diensten invullen vanwege het algemene personeelstekort in de kinderopvang. Hierbij heerst vaak een stukje angst bij de medewerkers, maar ik kan deze angst wegnemen omdat ik weet hoe het gaat. Het is niet onoverkomelijk, maar we doen er als organisatie wel alles aan om dit zoveel mogelijk te beperken. Zo mogen vaste pedagogisch medewerkers van een groep maar een maximaal aantal keer per maand naar een andere vestiging en mogen medewerkers die toch langer moeten blijven, deze uren inzetten als extra verlof. Dit zorgt voor meer flexibiliteit bij de medewerkers, wat zeer welkom is in deze branche."

Hoe zorg je voor voldoende binding met jouw wervingsregio?

"Toevallig las ik laatst een artikel dat Amersfoort in de top 5 staat van leukste steden in Nederland. Wel zo leuk nu ik er natuurlijk zelf ga wonen. Maar in de top 3 stond Delft! En hier ben ik het ook helemaal mee eens. Ik vind het ontzettend leuk om langs te gaan op de vestigingen. De sfeer is altijd goed en het is leuk om de medewerkers te zien (en natuurlijk even baby’s knuffelen). Ik denk dat regelmatig bezoek essentieel is voor een goede binding met alle vestigingen in mijn regio.
Vooral in Delft heerst een groot ‘ons kent ons gevoel’ en dat merk je. De medewerkers werken goed met elkaar samen en helpen elkaar waar nodig. Het is voor de kinderen op onze vestigingen zo belangrijk dat de sfeer goed is. Mijn dag is echt geslaagd wanneer ik van een nieuwe collega hoor wat voor een warm welkom ze heeft gekregen op een vestiging. Dat hebben we dan weer goed met elkaar gedaan!"