Keti Koti: Een viering van vrijheid en verbondenheid

26 jun 2024

Op 1 juli vieren en herdenken heel veel mensen Keti Koti, zo ook Des Rodgers (ICT). Deze bijzondere dag, die de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdenkt, heeft zowel historische als persoonlijke betekenis voor hem. In dit interview deelt Des zijn ervaringen en gedachten over hoe Keti Koti tegenwoordig wordt gevierd, wat het voor hem persoonlijk betekent, en hoe hij hoopt dat anderen de viering zullen begrijpen en omarmen:

Hoe wordt Keti Koti tegenwoordig gevierd/herdacht en wat zijn de belangrijkste tradities?

Des: "Het is voor mij hartverwarmend om te zien dat Keti Koti anno nu door steeds grotere groepen in onze samenleving wordt gevierd. Was het 10 jaar geleden vooral een Afro-Caribisch feest, is het nu van ons allemaal. Hoe mooi is het dat Keti Koti immaterieel erfgoed is, zoals het bakken van poffertjes en het bloemencorso. Allemaal mooie tradities."

Wat betekent Keti Koti voor jou persoonlijk?

"Mijn oma kende persoonlijk nog mensen die bezit waren, gebrandmerkt waren en het meest afschuwelijke werk moesten doen en stelselmatig gruwelijke lijfstraffen moesten ondergaan. Ze heeft me daar toen ik jong was over verteld. Ik begreep niet alles maar de pijn en het verdriet in haar ogen zal ik nooit vergeten. Maar Keti Koti is ook de dag waarop ik stil sta bij onze vrijheden en hoe we dit moeilijke gezamenlijke verleden een plaats geven. Toen koning Willem-Alexander in het Sranan en Papiamento excuses maakte, had ik natte wangen."

Hoe/met wie vier jij Keti Koti?

"Hopelijk is het weer dit jaar beter dan vorig jaar. Dan met mijn lief en vrienden naar het Oosterpark voor de herdenking en daarna naar het festival op het Museumplein om een paar djogo’s te delen, wat lekkers te eten en te dansen bij een van de podia."

Wat zou je willen dat mensen die niet bekend zijn met Keti Koti weten over deze viering en zijn betekenis

"Voor mij voelt Keti Koti als een soort 4 en 5 mei op één dag. We herdenken en vieren feest! Wil je dat ook ervaren, schuif dan ergens aan bij een heri heri maaltijd of ga naar een van de feesten in jouw buurt."