BOL en BBL, de betekenis en verschillen.

30 okt 2023

In de wereld van onderwijs en beroepsopleidingen zijn er vaak termen die op het eerste gezicht verwarrend kunnen lijken. Een van de meest voorkomende verwarringen ontstaat wanneer we praten over BOL stage en BBL-opleidingen. Misschien heb je gehoord van deze afkortingen, maar weet je niet helemaal zeker wat ze betekenen. Geen zorgen, we zullen je hier alle informatie geven die je nodig hebt om het verschil tussen BOL en BBL te begrijpen en te ontdekken welke opleidingsvorm het beste bij jou past.

De betekenis van BOL

Laten we beginnen met de basis. 'BOL' staat voor 'Beroepsbegeleidende leerweg'. Dit is een opleidingsvorm waarbij je naar school gaat om theoretische kennis op te doen. Het is als het ware de klassieke vorm van onderwijs die de meesten van ons wel kennen. Een BOL-stage is ideaal voor mensen die graag de ins en outs van een vak willen leren in een meer gestructureerde, schoolse setting. Wanneer je bijvoorbeeld net je middelbare school hebt afgerond en door wilt studeren dan is een BOL-opleiding vaak het meest voor de hand liggend.

Bij Kindergarden ontvang je een stagevergoeding van €240,-* voor een stage van vier dagen per week. Het leuke is dat je meteen wordt opgenomen in het team en volop meedraait op de groep
(kinderopvang of buitenschoolse opvang). Veel van onze stagiaires zeggen dat zij meer leren tijdens hun stage dan van de gewone lessen. Dat komt – zoals een oud-stagiair zei die nu een vast contract heeft – vooral door ‘de gave, inspirerende werkomgeving’. Andere redenen om te kiezen voor een (BOL) stage bij Kindergarden: de mogelijkheid om tijdens je stage te wisselen van groep, de dagelijkse ondersteuning van je praktijkbegeleider en je leuke, professionele collega’s!

Maar wat maakt dit anders dan de BBL-opleiding, en wat is de betekenis BBL eigenlijk? Laten we daar dieper op ingaan.

*Vergoeding oktober 2023, vergoedingen kunnen wijzigen. Bekijk de actuele vergoedingen in de arbeidsvoorwaarden van de openstaande vacatures.

Wat is een BBL-opleiding?

Nu je weet wat 'BOL' betekent, kijken we nu naar 'BBL'. BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Via een BBL-traject kun je een erkend diploma behalen (voor gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4), terwijl je ervaring opdoet in de praktijk. Een BBL-opleiding is in feite een 'leren terwijl je verdient'-traject. Je gaat aan het werk bij een bedrijf en brengt daarnaast een deel van je tijd door op school. Dit biedt je niet alleen de mogelijkheid om je kennis toe te passen in de praktijk, maar je verdient ook een salaris terwijl je studeert. Een win-win situatie!

In het geval van Kindergarden is het dus een combinatie van werken en leren waarbij je een arbeidsovereenkomst hebt met Kindergarden en tegelijkertijd een opleiding volgt aan de Kindergarden Academie. Je werkt minimaal drie dagen per week en gaat één dag per week naar school.

Een BBL-opleiding is interessant wanneer je bijvoorbeeld al bepaalde opleidingen hebt behaald maar jij je om wilt laten scholen óf wanneer het bijvoorbeeld voor jou niet haalbaar is om fulltime naar school te gaan, ook dan is de BBL-opleiding een goede optie.


Verschil BOL en BBL

Het belangrijkste verschil met een BBL-traject is dat je bij een BOL Stage juridisch gezien een student/scholier bent. Tijdens je opleiding volg je één of meer stages bij een bedrijf of organisatie. Hierdoor heb je als BOL-student recht op studiefinanciering (mits je voldoet aan alle voorwaarden).

Als BBL-student bij Kindergarden heb je een arbeidsovereenkomst en ontvang je geen studiefinanciering, maar wel een salaris.


BBL of BOL - Welke vorm past bij jou?

Het kiezen tussen een BBL- en BOL-opleiding hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en doelen. Als je graag de tijd neemt om de theorie te begrijpen voordat je aan de slag gaat in een beroep, dan is BOL wellicht de juiste keuze voor jou.

Aan de andere kant, als je niet kunt wachten om aan de slag te gaan, praktijkervaring op te doen en ook nog geld te verdienen terwijl je leert, dan is BBL wellicht de perfecte keuze voor jou. Dit is de ideale route als je graag 'leert door te doen' en alvast een vliegende start wilt maken in je carrière.Vereisten BOL stage Kindergarden:

 • Je volgt MBO pedagogisch werk niveau 3 of een studie gespecialiseerd pedagogisch medewerk niveau 4 bij een erkende opleider.

 • Je krijgt veel ruimte voor je persoonlijke leerdoelen en opdrachten. We steken veel energie in je begeleiding, zodat jij het maximale uit je stage kunt halen.

 • Bij Kindergarden leer je de praktisch kant van je vak beter kennen, je ontwikkelt je vaardigheden en leert je theorie in de praktijk te brengen.

 • Je krijgt de mogelijkheid om te leren op verschillende groepen: baby-, dreumes-, peuter-, peuterplus,- en groepen op de buitenschoolse opvang.

 • Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding, verzorging en ontwikkeling van de kinderen – natuurlijk naast je vaste collega’s op de vestiging.

 • Klikt het, dan is er uitzicht op een vast contract of kun je een van onze collega’s worden in de flexpool.

Meer informatie vind je hier:

Vereisten BBL

 • Je gaat één dag per week naar MBO Utrecht voor de opleiding en werkt 3 of 4 dagen op één van onze vestigingen.

 • Je bent gemotiveerd, leergierig en enthousiast om een nieuw avontuur aan te gaan en jezelf te ontwikkelen.

 • Je hebt een opleiding afgerond op minimaal MBO 2, VMBO-TL, HAVO of hoger.

 • Je committeert je aan Kindergarden om in een periode van 1,5 tot 2 jaar de opleiding af te ronden en 2 jaar werkzaam te blijven bij Kindergarden.

 • Je beheerst de Nederlandse taal goed en je rekenvaardigheid is op niveau. Je bent bereid hiervoor een toets af te leggen.

 • Een werkbegeleider helpt je met raad en daad op de groep; we doen ook een beroep op je zelfstandigheid.

 • Werken én leren vragen best wat van je, jouw leven moet hier dus op ingericht zijn.

Meer informatie vind je hier:

Maak jouw keuze en zet de eerste stap naar jouw toekomst!

Ben je geïnteresseerd in een BBL-opleiding en wil je solliciteren voor een plaats in een BBL-klas, kijk dan eerst of er vacatures uitstaan en neem het sollicitatieproces goed door. Vul altijd het BBL-motivatieformulier in, zonder dit formulier kunnen we je sollicitatie niet in behandeling nemen. Kijk ook bij veel gestelde vragen over werken bij Kindergarden. Daar vind je ook vragen en antwoorden over onze BBL-opleiding.

Ben je meer geneigd richting een BOL-opleiding? Bekijk dan onze stage-vacatures en vul daarna het formulier in op de website.

Wat je keuze ook is, onthoud dat het belangrijkste is dat je een pad kiest dat bij jou past en jouw persoonlijke groei bevordert. Dus, waar wacht je nog op?
 • Is de BBL-opleiding een aanrader?
  Absoluut! Mijn klasgenootjes en ik, we hadden een klik. De emotionele band die je opbouwt op de vestiging... Het voelde bij Kindergarden meteen vertrouwd, en dan kun je mensen ook eerder aanspreken. Feedback is dan niet lastig te accepteren.
  - Cagla Sen