‘Sta voor jezelf en wees trots op wat je doet’

Vrouwen in leiderschap is het thema van International Women’s Day. Een thema dat we niet alleen op 8 maart omarmen. Wist je bijvoorbeeld dat ons senior management voor 70 procent uit vrouwen bestaat? En dat Kindergarden volop doorgroeimogelijkheden biedt als je talent en ambitie hebt? Vestigingsmanager Michelle van Ginkel vertelt.

‘Sta voor jezelf en wees trots op wat je doet’

Hoe ben jij begonnen?

‘In 2013 startte ik in de kinderopvang als oproepmedewerker. Na het afronden van mijn studie MBO Onderwijsassistent wist ik niet zo goed wat ik wilde gaan doen. HBO, ja… maar welke richting? Ik dacht: ik ga even in de kinderopvang werken en dan besluit ik wat ik hierna wil gaan doen. Tegen de verwachting in beviel het in de kinderopvang zó goed. Ik kreeg al snel een eigen babygroep op de Hugo de Grootstraat en daarna werd het duidelijk: ik wil meer en ik kan meer. Dat werd destijds gelukkig ook opgemerkt.’

‘Ik stroomde door als adjunct-vestigingsmanager op een vestiging in Den Haag en ben daarnaast de HBO-opleiding Management Kinderopvang gaan volgen; werken en leren tegelijk. Superleuk om je opgedane kennis gelijk in de praktijk toe te passen! Na twee jaar weer naar de Hugo de Grootstraat, ook als adjunct en op de dag van de overname op 1 november 2018, op mijn verjaardag, ben ik daar vestigingsmanager geworden. Feestje plus een uitdaging: een nieuwe functie en een nieuwe organisatie die je nog niet zo goed kent, met zes kinderopvang-groepen en twee BSO-groepen, een team van 28 meiden. Ik heb er geen seconde spijt van gehad.’

‘Heb nog wel een uitstapje gemaakt afgelopen vierenhalve maand, als vestigingsmanager in Rotterdam. Daar was extra aandacht nodig. Ik vond het geweldig om een vestiging te zien die al langer deel uitmaakte van Kindergarden. Veel geleerd, erg goed ook voor mijn eigen ontwikkeling om op een andere plek te werken.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Op waar ik nu sta met mijn team, op de Hugo de Grootstraat. We waren heel benieuwd wat er op ons af ging komen, wat er ging veranderen. En nu ruim twee jaar na de overname door Kindergarden werken we nog elke dag met heel veel plezier. Dat is zoveel waard: voor kinderen, ouders en natuurlijk voor ons als collega’s. Voor ouders geeft het vooral vertrouwen dat dezelfde medewerkers er zijn voor hun kinderen.’

‘Kijk ik naar mezelf, dan ben ik trots dat ik in twee en een half jaar ‘onwijs’ gegroeid ben. Als persoon sta ik steviger in mijn schoenen, ik weet goed over te brengen wat ik wil. Beide hebben natuurlijk alles te maken met het vertrouwen dat je krijgt van de organisatie, van Kindergarden. Ze vragen je om hulp, om naar Rotterdam te gaan bijvoorbeeld waar je op dat moment nodig bent. Ik voel me gewaardeerd en gezien. Bij de overname had ik zo mijn bedenkingen, we gingen namelijk van een kleine naar een grote organisatie. Het heeft mij positief verrast.’

Heb jij rolmodellen?

‘Vroeger niet. Omdat ik niet wist wat ik later wilde worden, keek ik niet op tegen een bepaald persoon. Als ik nu kijk naar mijn ambities binnen Kindergarden, denk ik van hee… díe persoon heeft een gave ontwikkeling laten zien waar ze hard voor heeft gewerkt – Daphne van den Berg is een voorbeeld voor me. Zij heeft de overname begeleid vanaf dag één en heeft mij bij wijze van spreken helemaal Kindergarden gemaakt. Van vestigingsmanager werd zij integratiemanager en nu is ze regiomanager. Heel mooi proces heeft zij doorlopen. Ik denk dan soms, misschien is dat ook voor mij nog eens weggelegd.’

 

Alles heeft te maken met het vertrouwen dat je krijgt
Michelle

Wat vind jij de belangrijkste les voor jonge meiden?

‘Zeker in deze tijd, met bijvoorbeeld de rol die social media kunnen spelen in je persoonlijke leven, denk ik dat het heel belangrijk is om jezelf te blijven. Wees jezelf en wees trots op wat je doet, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is. Je mag er zijn. Je hoeft niet aan het plaatje te voldoen dat op social media voor je geschetst wordt. Sta voor jezelf, en dat zeg ik als 28-jarige, ha ha. Zonder gekheid, het uiterlijk vertoon en het doen alsof je het allemaal voor elkaar hebt terwijl dat niet de realiteit is, daar koop je niet zoveel voor. Het is veel belangrijker dat je gelukkig bent met wat je echt hebt.’