Hoe speel je spek in de pan?

De 31-jarige Aramez Poepon werkt als BSO-coördinator bij Kindergarden Fizeaustraat in Amsterdam. Vanuit zijn sportachtergrond – hij studeerde MBO-sport – kan hij kinderen goed enthousiasmeren en helemaal voor sport en spel. Het door Aramez bedachte spel Spek in de pan is hier razend populair. Het is een tikspel dat je met heel veel kinderen kunt doen. Hoe je dit speelt? Dat legt hij uit.

 

Hoe speel je spek in de pan?

Hoe speel je ‘Spek in de pan’?

Je speelt dit spel in teamverband. Er zijn 4 groepen die een eigen plekje hebben, bijvoorbeeld bij een pion of op een matje. In het midden van deze 4 plekken is de pan, dit is de vrije ruimte. Deze pan wordt verdedigd door een tikker.

Elk groepje mag een eigen groepsnaam bedenken in de vorm van een ingrediënt. De tikker weet nog niet welk ingrediënt bij welk groepje hoort. De begeleider gaat langs alle groepen om te horen wat hun groepsnaam is en noemt vervolgens in willekeurige volgorde een ingrediënt op. Op het moment dat er een groepsnaam wordt geroepen door de begeleider, gaat dat groepje zo snel mogelijk naar de pan toe. De tikker moet zo snel mogelijk reageren en proberen de lopers te tikken. Word je onderweg getikt, dan ben je helaas af.

Op het moment dat er ‘spek in de pan’ wordt geroepen, rennen alle 4 de groepen zo snel mogelijk naar de pan toe. Het groepje dat als laatste overblijft, en dus niet is getikt, wint.

Als ze met stralende koppies huiswaarts keren, is mijn werkdag meer dan geslaagd!
Aramez