‘Laat zien waar je sterk in bent, dat wordt gewaardeerd’

Sinds 2009 werkt Marieke Vlasveld in de kinderopvang en sinds 2018 voor Kindergarden: ‘Bij mijn vorige werkgever wilde ik graag doorgroeien, maar dat was niet echt mogelijk. Op de website van Kindergarden zag ik het meteen: dat ziet er professioneel uit en wat een mogelijkheden, daar werd ik blij van!’

‘Laat zien waar je sterk in bent, dat wordt gewaardeerd’

‘Vrij snel ben ik pedagogisch expert geworden en nu zit ik in een Hipo (high potential) traject om pedagogisch coach te worden. Tijdens mijn hipo traject werk ik naar deze rol toe door als pedagogisch expert te helpen met een opstart van een nieuwe vestigingen. Gaat er een nieuwe, compleet ingericht vestiging à la Kindergarden open, dan ben ik daar voor een aantal maanden als pedagogisch expert, op dit moment is dat de Bremstraat in Amsterdam Noord.’

Wat doe je in die functie?

‘Ik heb een plan geschreven om ons pedagogisch programma in te voeren: elke week krijgen de medewerkers op de vestiging een memo om ze bekend te maken met Wereldwijs. Stapje voor stapje neem ik ze mee om vertrouwd te raken met onze pedagogische visie. Het gaat vooral om de pedagogische basishouding. Daarnaast besteden we aandacht aan de ontwikkelgebieden, inrichting en onze inspirators. Iemand van de vestiging neemt daarna het stokje over en wordt dan pedagogisch expert, en ik ga naar een andere vestiging.’

Klinkt goed…

‘Eén dag in de week ben ik uitgeroosterd, waarin ik tijd heb om mijn plan uit te voeren, langs te gaan op de groepen, in gesprek te gaan met medewerkers en medewerkers inspireren. De andere twee dagen – van de drie die ik per week werk – sta ik op de groep en werk daar mee. Als pedagogisch expert heb je een voorbeeldrol, dus ik ben eigenlijk de hele dag bezig met coaching on the job.’

Zo’n gevoel van saamhorigheid, daar doe je het voor
Marieke

Waar geniet je het meest van?

‘Van de kinderen! Dat ze tot aan hun vierde jaar zo’n grote groei doormaken. En dat wij daar een bijdrage aan mogen en kunnen leveren. Ze komen als klein baby-tje binnen en gaan als een peuter vol zelfvertrouwen naar de basisschool. Dat is wat wij ze willen meegeven.’

Wat is daarbij de rol van het team, de werkplek?

‘Zeker op nieuwe locaties is emotionele veiligheid het allerbelangrijkste. Dit geldt voor de kinderen, maar ook voor de medewerkers. Ontbreekt die, dan kun je niet verder. We besteden heel veel aandacht aan de basis: een kindje moet veiligheid ervaren om zich te kunnen ontwikkelen. We zorgen voor een liefdevolle benadering naar kinderen, vaste gezichten op de groep, een vaste inrichting, een vast dagritme, speelmateriaal op een vaste plek, enzovoorts. Dat alles bij elkaar zorgt voor vertrouwdheid en duidelijkheid waardoor een kindje zich emotioneel veilig voelt.’

Laatst nog iets leuks meegemaakt?

‘We hebben een heel bijzondere deurbel op de Bremstraat. Binnen lijkt het alsof je op een station bent. Toen we met een aantal collega’s in de gang stonden en die bel opeens afging, schoot iedereen in de lach. ‘Hiervoor kom je toch ook naar je werk!’ riep iemand. Zo’n gevoel van saamhorigheid, die verbindende humor, daar doe je het voor: samen, met elkaar, positief.’

Heb jij een tip voor je (toekomstige) collega’s?

‘Kindergarden ziet ieder kind en iedere medewerker als uniek individu, met eigen kwaliteiten. Je krijgt echt de kans om te laten zien wie je bent. Je wordt gewaardeerd om die kwaliteiten. Dat heb ik zelf ervaren, daarom ben ik ook zo gegroeid. De ruimte krijgen om dingen te doen die je leuk vindt, die houding van: ja, gaaf… maak maar! Als een organisatie dat aanmoedigt en beloont, dan kun je inderdaad groeien. Dat wil ik toekomstige medewerkers meegeven: laat zien waar je sterk in bent, want dat wordt gewaardeerd.’

Helpt de Kindergarden Academie daarbij?

‘Jazeker, het is fijn dat je als medewerker voortdurend de kans krijgt om jezelf te scholen. Dat doet Kindergarden goed. Zo heb ik Babyscholing als pilot al mogen doen. Ik maak daar zoveel gebruik van op de groepen.’

Wat zijn jouw ambities, wat zou je nog willen?

‘Ik wil als gezegd graag pedagogisch coach worden, hoewel ik mijn huidige functie heel leuk vind en het niet erg is dat ik dit nog een tijdje doe. Ik ontmoet zoveel mensen nu! Als pedagogisch coach ben je straks ergens voor korte tijd, nu ben ik voor langere tijd op een vestiging en implementeer alle dingen samen met de vestigingsmanager. Dat maakt het uitdagend, maar tegelijkertijd leer ik ook enorm veel. Ik schrijf ook graag, op dit moment intern voor de Bremstraat. Zou ik ook Kindergarden breed willen doen. Die mogelijkheid is er, maar ik moet mezelf wel eens afremmen…’

Het is fijn dat je als medewerker voortdurend de kans krijgt om jezelf te scholen
Marieke

Wat maakt Kindergarden zo aantrekkelijk voor jou?

‘Kindergarden is professioneel, met een duidelijke pedagogische visie die overeenkomt met mijn eigen visie. Als je een tijd in de kinderopvang werkt, ontwikkel je natuurlijk eigen ideeën. Ik lees graag boeken over pedagogiek. In mijn achterhoofd had ik altijd: als ik later zelf kinderen krijg, vind ik dit en dat belangrijk. Zelf werd ik moeder in 2018. Ik was met zwangerschapsverlof toen onze organisatie werd overgenomen. Het kwam heel mooi samen: ik had een duidelijk beeld wat ik voor mijn kind zou willen en toen kwam Kindergarden. Dat betekende positief opvoeden en veel goede ideeën, van Montessori tot Riksen-van Walraven. Het voelde als thuiskomen. Ja, dit past bij mij.’

Kom jij ons team versterken!

Net zo enthousiast als Marieke? Wil jij ook op een van onze prachtige locaties aan de slag? Solliciteer dan nu en creëer samen met ons een inspirerende werkplek. Voor ouders, kinderen, je team en last but not least: jezelf. Je bent van harte welkom!